Yrittäjän paras kaveri on hyvä tilitoimisto

Mainosmiehen pää ei kestä kirjanpitoa

Yrittäjän paras kaveri on hyvä tilitoimisto. Tämä fakta pitää sisäistää jo ennen kuin laittaa kaupparekisteriin ilmoituksen tai rekrytoi ensimmäistäkään työntekijää. Kun yrittäjä keskittyy omaan osaamiseensa, ei hänellä ole kaiken kattavia mahdollisuuksia pysyä tilinpidon salaisuuksien ja muutosten perässä samaan aikaan.

Olen pienyrittäjä jo toisessa, kenties kolmannessakin polvessa. Isäni oli suutari ja setäni räätäli. Ja omat poikani jatkavat myös yrittämisen tiellä. Oma ja viisain neuvoni heille oli, että ensimmäisen yhteistyökumppanin on oltava osaava, moderni tilitoimisto, joka osaa pitää asiakkaastaan ja tämän rahoista hyvää huolta.

Minulla yrittäjänä on ollut suuri onni ja etuoikeuskin, että sain tilitoimistokumppanin samaan taloon ja jopa seinänaapurikseni. Voin pitää päivittäin yhteyttä omaan ”tukihenkilööni” ja häneltä saan aina mitä parhaimmat neuvot ja vinkit. Jos aivan totta puhun, luovan alan yrittäjänä minulla ei ole kovinkaan suurta kiinnostusta kirjanpitoon tai tilien hoitamiseen. En ymmärrä termistöä eikä minulla ole ollut kiinnostustakaan sitä opetella. Se ei ole osaamisaluettani millään tavalla. Leikillisesti olenkin sanonut, että jos elämässäni teen kuolemansynnin ja minun on synnyttävä uudestaan, rangaistukseksi synnyn kirjanpitäjäksi. Niin vähän siitä alasta olen kiinnostunut ja siitä ymmärrän. Mutta ei minun tarvitsekaan. Suutarin poikana olen jo lapsena kuullut yhden suurista elämänviisauksista: ”Suutari pysyköön lestissään.”

Yrittäjänä pärjään mukavasti. Osaan oman ammattini todella hyvin ja osaamistani arvostetaan. Minun työni on suunnitella hyvää mainontaa, myyvää ja näkyvää viestintää, jotta asiakkaitteni kauppa kävisi ja kassa kilisisi. Minun intresseissäni eivät ole verottajan ja lainlaatijan jatkuvat muutokset saati laskujen perintä tai veroilmoituksen laadinta. En jaksa innostua kotitalous- tai työhuonevähennyksistä. Mutta minua kiinnostaa oman yritykseni tilanne kaikesta tuosta edellä mainitusta huolimatta. Siksi olen valinnut tilitoimistokseni Helmitaulun.

Helmitaulun väen kanssa minun ei tarvitse olla huolissani alvipäivistä tai viranomaisilmoituksista. Olen ilmoittanut heille, ettei minua tarvitse häiritä tilinpitoon liittyvillä asioilla. Tämä ei tietenkään tarkoita, ettemme olisi jatkuvasti yhteydessä keskenämme. Päinvastoin. Huonossa tapauksessa monet ikävät asiat , vaikkapa veronmaksut voisivat tulla yllätyksenä. Nyt muutoksista ilmoitetaan minulle hyvissä ajoin ja minulla on aikaa valmistautua.

Yritykseni käytössä on Visma Fivaldi –laskutusohjelma, joka helpottaa arkirutiineja todella paljon. Sen avulla luon sähköiset laskut uskomattoman helposti ja nopeasti ja voin seurata tilannetta reaaliaikaisesti mielenkiinnon ja oman innostukseni mukaan. Mutta kuten jo aikaisemmin kerroin, tilinpito ei ole minun heiniäni. Siksi olenkin todella tyytyväinen, että valitsin tilitoimistokseni juuri Helmitaulun. Se on hyvin inhimillinen ja erittäin luotettava yhteistyökumppani. Ja mikä on parasta minusta itsestäni ja luonteestani huolimatta: yritykseni tilit ovat varmasti hyvässä huomassa ja kunnossa.

Hannu Hartikainen
AltAvanti Oy